vrijdag 3 februari 2012

In de tuin van Angela Merkel


In december schreef ik over Ringo Starrs veelkleurige “knotted gun". Een pistool met een knoop in de loop als symbool tegen geweld, die hij naar aanleiding van de 31e verjaardag van de moord op John Lennon presenteerde.

Ik wees er op dat er sinds 1988 een reusachtige “knotted gun” voor het gebouw van de Verenigde Naties in New York staat. Het kunstwerk heet No Violence en is gemaakt door de Zweedse kunstenaar Carl Fredrik Reuterswärd. Die was overigens net als Ringo geïnspireerd door de moord van Michael Chapman op Lennon.

Reuterwärds boodschap tegen het geweld heeft zich sinds 1988 over zestien Europese en Amerikaanse steden verspreid. In februari 2011 was ik vergeefs op zoek naar de Berlijnse replica, die volgens mijn informatie ergens in de tuin van het Kanzleramt (zie bovenste foto) moest staan. Fietsend rond Merkels kantoor kon niemand me vertellen waar ik het geschenk van Reuterswärd aan kanselier Gerhard Schröder uit 2005 kon vinden, ook niet de gids met een groep Japanse toeristen.

Later begreep ik dat ik aan de verkeerde kant van de Spree had gezocht. Het zogenaamde Kanzlerpark was veel groter dan ik dacht, maar ook veel ontoegankelijker dan ik hoopte. Hoe blij de Duitse regering indertijd was met het monument voor de vrede blijkt wel uit de moeite die je moet doen om het beroemde kunstwerk op de foto te krijgen. Staand op de leuning van de bankje aan de Spree en leunend op de schouder van mijn zoon kon ik met mijn fototoestel hoog boven mijn hoofd moeizaam een glimp van de “knotted gun” opvangen (zie onderste foto).

“Wat is daar te zien?”, vroegen mensen die daar dagelijks hun hond uitlaten. Intussen kijkt Angela Merkel vanuit haar werkkamer tegen het beeld aan. Ik ben benieuwd wat zij ervan vindt. In ieder geval is ze nog nooit in het park achter haar kantoor gesignaleerd, las ik pas. Behalve dan op weg naar de helikopterlandingsplaats in de tuin.

Erik de Graaf

Geen opmerkingen:

Een reactie posten